Incaltaminte dama

Our website


15
Au
Moda veche
15.08.2013 14:09

In epoca Quattrocento, in centrul preocuparilor s-a aflat mereu frumusetea feminina idealizata. Cum femeile erau nevoite sa se straduiasca sa corespunda acelui ideal, a rezultat o adevarata stiinta, o adevarata arta ce privea „perfec­tionarea naturii umane". Pe langa celebrul 11 Ricettario al Caterinei Sforza, care era cunoscut pe dinafara de femeile Renasterii, exista tratatul Ideale de' Giardi- no del Mondo al lui Tommaso Tomai, care, spre a fi mai usor de memorat (cum se obisnuia pe atunci cu toate tratatele), a fost compus in versuri.

Nu trebuie uitat insa nici tratatul lui Agnolo Firenzuola. Criteriile erau exact stabilite: parul trebuia sa fie blond, fruntea alba si inalta cat jumatate din lungimea ei, ochii apreciati nu erau negri de tot (desi se credea ca ochii lui Venus fusesera negri), nasul trebuia sa fie putin ridicat, buzele nu prea subtiri, iar gura mica, atunci cand se deschidea fara a vorbi sau rade, nu trebuia sa lase sa se vada mai mult de sase dinti de sus. Exista o adevarata arta a decolorarii parului, spre a-1 face blond, asa cum cerea amintirea Laurei si a Beatricei, si o adevarata tehnica a aplicarii fardurilor; estetii Renasterii chiar recunosteau ca florentinele „sunt cei mai buni pictori si sculptori din lume".

Mai mult, in contractele de casatorie se luau riguroase precautii pentru ca mireasa sa nu prezinte imperfectiuni fizice. Asa ca formule de genul: „Sa nu se constate in persoana sa vreo cocoasa sau vreun alt defect asemanator" sau ,JDaca i s-ar gasi vreun defect, fie si cat un purice, sa fie aratat de cineva care se pricepe" erau ceva obisnuit. Pentru a-i alege sotia lui Lorenzo Magnificul, mama acestuia, Lucretia Tornabuoni, s-a dus la Roma, unde a acceptat-o de nora pe Clarice Orsini, care era de inaltime potrivita si avea pielea alba, ea regretand totusi ca nu-i putuse observa bustul, caci „cele din Roma umblau acoperite din cap pana-n picioare".

Comments

Make your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!